osrednja stran

ZetaTalk: Preventivni ukrepi

Kataklizme postavljajo pred tiste, ki želijo preživeti, precej izzivov. Toča, ognjene nevihte, ki občasno izrabijo kisik, potresi z močjo, kot je človeštvo ne pozna, hitra dvigovanja gorovij, bruhajoči vulkani, vetrovi z močjo orkanov in ogromni plimski valovi, ki lahko segajo preko visokih zgradb. Kaj storiti?

Plimski valovi

Ker se točnega položaja Zemlje v času, ko se vrtenje ustavi, ne da določiti, je tudi težko predvideti, katera obala bo podvržena najhujšim plimskim valovom. Le-ti so hujši na temni strani Zemlje, saj jih vleče tudi privlačnost velikega kometa, ki je takrat pozicioniran med Zemljo in Soncem, in se torej ne morejo tako prosto gibati. Praktično gledano, če se hočete izogniti vsem presenečenjem, bodite na višini vsaj 70m in vsaj 150km od obale.

Vulkani

Popolna varnost pomeni, da se odmaknete stran od aktivnih in celo delno aktivnih vulkanov. Vulkani, novi in stari, bodo med kataklizmami tiste, ki živijo v bližini, presenetili z nenadnim delovanjem, praktično brez opozorila.

Dvigovanje gora

Odstranite se s področij, kjer obstajajo možnosti za tvorbo gora. Ravnine ali platoji so najvarnejši. Pri tem upoštevajte geološke analize platoja. Ne bodite nad ploščami, ki se narivajo druga na drugo, saj so lahko tla pod vami razžarjena.

Potresi

Potresi bodo dejansko zravnali z zemljo vsa mesta in železnice, pristajalne steze, avtoceste in mostovi bodo neuporabni. Ne računajte na funkcionalnost katerega koli energetskega ali vodnega vira in tudi telefoni bodo za vedno utihnili. S praktičnega stališča gledano, morate vsako električno ali mehansko napravo, ki bi jo kasneje želeli uporabljati ustrezno zaščititi in to tako, kot da mora preživeti padec iz višine 150m. Preizkusite to in če naprava ne preživi, nabavite robustnejšo. Zagotovite si neodvisne energetske vire, kot na primer vetrnice in jih primerno zaščitite. Baterije so sicer priročnejše, a ne trajajo dolgo, poleg tega jih kasneje ne bo mogoče zamenjati. Zavedajte se, da mehanske in električne naprave v potresih trpijo bolj kot vaše meso in kosti. Vi se lahko polomite, a se zacelite, vaše naprave pa bodo ostale polomljene. Ko pričakujete potrese, ležite na tla. Tako boste drseli po tleh kakšen meter sem ter tja. Če pa boste stali, ali bili na višini, vas bo treščilo ob tla. In za božjo voljo, ne stojte pod strukturo, ki se bo zrušila na vas in vas zmečkala.

Toča in ognjene nevihte

Kovinske strehe bodo varovale pred točo in ognjenimi nevihtami, če so dovolj debele. Pred večjimi meteorji, ki pa so redki, ni zaščite. Zaupajte v svojo srečo. Če zavetje ne bo odprto navzven, vas ne bodo prizadela občasna pomanjkanja kisika.