osrednja stran

ZetaTalk: Znanilci

Spremembe so se že začele in so znane vašim znanstvenikom in meteorologom. Divje nevihte, nenavadni vremenski vzorci, ostre in dolgotrajne suše, povečano število orkanov, hudourniških deževij in globalno ogrevanje planeta. Vse to se pripisuje h globalnemu ogrevanju, čeprav vzrok ni znan. Kdo od vas, kot državljani ali celo znanstveniki, lahko z gotovostjo trdi, kaj je vzrok? Mi vam pravimo, da se Zemlja sama po sebi ogreva in to vpliva na vremenske vzorce. Ljudje so se navadili, da je vreme predvidljivo. Celo monsumi na vzhodu in orkani, ki pustošijo na vzhodu ZDA, so pričakovani in se nanje lahko pripravite. Naslednjih nekaj desetletij, dokler se Zemlja ne ustali v novem določljivem vremenskem vzorcu, bo človeštvo imelo največ težav z vremenom ravno zaradi njegove nepredvidljivosti.

Spremembe vremena, ki napovedujejo prihod velikanskega kometa, bodo na začetku znotraj normalnih meja. Dokler bodo meteorologi lahko našli podoben vzorec v knjigah ali pa se bomo lahko zadovoljili s podobnimi dogodki, opisanimi v starih izročilih, ne bo nobene panike. Konec koncev je vreme stalna tema pogovorov, vendar se bo intenziteta teh pogovorov spremenila, ko bodo posledice na prehranjevalni verigi izven okvirov, ki ste jih vajeni. Takrat se bodo sprožili alarmni zvonci. Vsi poskusi, da bi razložili spremembe, ki bazirajo na globalnem ogrevanju s teorijo tople grede, bodo naleteli na nepričakovano prepreko, ker bo vreme postalo popolnoma nepredvidljivo. Področja, ki jih človeštvo skozi vso svojo zgodovino pozna kot puščave, bodo zaradi nenehnega deževja postala močvirja, področja s cikličnim rahlim deževjem bodo podvržena ostrim sušam. Nato se bo vse skupaj spet zamenjalo, brez očitnega razloga. Razlog tiči globoko v središču Zemlje, na področju, ki ga meteorologi zanemarjajo in zato njihova predvidevanja v zvezi z atmosfero nikoli ne bodo bazirala na pravih parametrih.

Ključna sprememba, na katero lahko pokažete, je segrevanje vseh zemljinih oceanov. To segrevanje so izmerili kot 15cm dvig vodne gladine na vseh plažah po svetu. Vode so se dvignile zato, ker so toplejše, toplejše vode pa, kot lahko preberete v vsakem učbeniku fizike, zasedajo več prostora. Kako to, da so se oceani, tako globoki in mrzli, ogreli? Je to zaradi komaj zaznavnega dviga temperature zraka (1 stopinjo)? Meteorologi vam bodo dejali, da se je zrak ogrel zaradi turbolenc in ne zaradi toplejših oceanov. Oceani so toplejši, ker se je ogrelo jedro Zemlje, le-to pa se ogreva zaradi približevanja njenega brata. To ogrevanje se bo nadaljevalo, vedno hitreje, dokler kataklizme ne bodo mimo.

Še en znak je upočasnjevanje vrtenja Zemlje, znanilec popolne ustavitve vrtenja v trenutku, ko se veliki komet giblje mimo Zemlje. Tako kot pri vremenu in vremenskih spremembah je tudi to v začetku komaj zaznavno, da se o tem lahko dvomi. Ljudje, ki dvomijo, se ne prepirajo na podlagi trenutnih podatkov, ampak na podlagi primerjav s starimi podatki. Stari podatki so na nek način napačni, so bili izmerjeni z nenatančnimi inštrumenti ali pa sploh niso bili izmerjeni. Točni vremenski podatki se merijo šele zadnjih nekaj desetletij, morda stoletje in so bili pred tem zapisani samo v času velikih odstopanj in še to v obliki zgodb. Ni bilo nobenega mehanizma za merjenje, na primer, hitrosti orkanskega vetra, zato so pač zabeležili velikost plimskega vala ali velikost zgradbe, ki jo je porušil. Podobno je bilo z velikimi potresi, ki so v preteklosti porušili mesta. Brez možnosti, da bi merili Richterjevo lestvico, so potrese včasih pač označili kot skoraj neopazne, majhne ali velike.

Najboljši način za nasprotovanje argumentom ni kazanje na stare podatke, pač pa zbiranje novih. Vsi trendi in vsa znamenja bodo postajala bolj in bolj očitna, oceani vedno toplejši, vreme vedno bolj nepredvidljivo in zemljino vrtenje vedno počasnejše in razlika vedno lažje izmerljiva. Če boste začeli meriti zdaj in boste merili redno, bodo trendi očitni. Argumente lahko torej zberejo danes živeči ljudje, z merjenjem po istih metodah in statistično obdelavo. Ko se bodo trendi in znamenja začeli povečevati eksponentno, to je v času, ko 12. planet vstopi v sončni sistem, bo to znamenje vsem, ki se želijo umakniti na varno, da je prišel njihov čas. Medtem, ko bosta vreme in toplejši oceani do konca dopuščala dvom o zmoti, pa to ne bo tako pri upočasnjevanju vrtenja Zemlje.