osrednja stran

ZetaTalk: Vegetarijanstvo

Ljudje ste vsejedci, saj ste med evolucijo potrebovali zmožnost, da jeste raznovrstno hrano, da bi lahko preživeli. Mesojedost se razvije v vrstah, ki so hitre in požrešne, a samo če je v okolici dovolj plena. Zamislite si tigra v okolju, kjer je samo trava. Tiger je sicer lahko voljan jesti karkoli, ko je lakota dovolj huda, a njegov prebavni sistem ne bo predelal ničesar drugega kot meso. Mesojedci umro, ko izumre njihov plen. Vrste, ki so vegetarijanci, imajo tudi specializiran prebavni trakt, ki lahko razgrajuje tudi celulozo, ki jo vsebujejo mnoge rastline. V mnogih primerih imajo več želodcev in prebavljajo po korakih. Vse vrste, ki jedo rastline, lahko prebavljajo tudi insekte, saj se le ti mnogokrat pojavljajo na rastlinah.

Tako so vrste lahko mesojedci, rastlinojedci ali vsejedci. Vsejedci, katerih predstavik je tudi človek, se razvijejo tako, da lahko jedo kar najširši spekter hrane, ki je na voljo. Prvotni ljudje, kot zelo mobilne kopenske živali, so med sušnimi obdobji lahko potovali do področij z bujnejšo vegetacijo. To počno tudi striktno rastlinojede živali, a ker njihov prebavni sistem efektivno razgrajuje celulozo, se na poti lahko prehranjujejo s posušeno vegetacijo. Ljudje, ki so se razvili iz opic, ki so prilagojene jedenju sadja, zelenjave in insektov, nimajo sistema za presnovo celuloze. Tako bi na poti med sušnimi področji umrli, če ne bi mogli ubijati in jesti meso. Zato imajo dualni prebavni sistem.

Ljudje so, zaradi dosegljivosti hrane med evolucijo, prilagojeni jedenju ali zelenjave in sadja ali mesa, vendar ne obojega hkrati. Tega ljudje ne razumejo najbolje, zato sebi rutinsko povzročajo škodo, ko jedo oboje pri enem obroku. Zamislite si jamskega človeka na poti do bujnih polj vegetacije, kjer lahko hitro najde sadje ali zrnje. Trop ubije jelena ali kaj drugega in se ne prehranjuje z drugim kot mesom in krvjo cele dneve, da do konca pojedo žival predno se pokvari. To ponavljajo, dokler so na poti. Ko pridejo na cilj ugotovijo, da se jim ni več potrebno izpostavljati nevarnostim lova. Postanejo vegetarijanci.

Moderni človek ne razume najbolje kaj je jamski človek jedel med svojimi vegetarijanskimi obdobji. Niso živeli samo ob zelenjavi in sadju in zrnju. Jedli so vse, kar je bilo pri roki, vključno z insekti in počasnimi živalmi kot so mehkužci in oposumi. Jedli so manj mesa, a prehrana je bila zelo raznolika in je vključevala občasne obroke iz drugih, nerastlinskih, virov. Zato moderni ljudje, ki živijo striktno vegetarijansko, sčasoma začnejo trpeti zaradi nedohranjenosti - oslabljenega imunskega sistema, anemije, pomanjkanja moči in nezmožnosti spoprijemanja s stresom. Človek se ni razvil v vrsto, ki bi lahko jedla samo rastlinsko hrano in mora priskrbeti svojemu telesu tudi proteine iz nerastlinskih virov ali pa se spoprijemati s posledicami.